Judith Curry om «klimastoda»

Judith Curry har vært i det amerikanske senatet og presentert sin forståelse av hvordan kunnskapen om klimaet står per dags dato.

Oppsummert sier hun at

  • Det har ikke vært noen signifikant økning i overflatetemperaturene de siste 16 år.
  • Avviket mellom modellenes prediksjoner og observasjonene er økende. Siden 2011 har observasjonene falt under 90 prosents-«konvolutten» av modellprojeksjonene.
  • Klimapanelet har ingen overbevisende eller sikker forklaring på denne «hiatusen».
  • Anslagene for «klimafølsomheten», altså for hvor mye varmere det blir med så og så stor økning i atmosfærisk CO2, er fallende, og Klimapanelet har derfor nedjustert sine temperaturframskrivinger i forhold til modellprojeksjonene for 2016
  • Hvis den nåværende pausen i global oppvarming skyldes naturlig variasjon, reiser det jo også spørsmålet om hvor mye av oppvarmingen ca. 1975 – ca. 2000 også kan forklares med naturlig variasjon.
  • Forsøk på å påvirke klimaet gjennom kontroll av CO2-utslipp kan vise seg å være nytteløst. Stagnasjonen i oppvarmingen viser at CO2 ikke er en «kontrollknappen» som kan finjustere klimavariasjon gjennom ett eller flere tiår.
  • Det vises også til at Klimapanelets SREX-rapport fra 2012 fant lite eller ingen ting som tyder på menneskelig påvirkning av ekstreme værhendelser.
  • Å hevde at det finnes en overveldende vitenskapelig begrunnelse for å iverksette en omfattende plan basert på menneskeskapt global oppvarming er å gjøre både klimavitenskapen og den politiske prosessen en bjørnetjeneste (disservice).
  • Kunnskapen om klimaet er svært usikker. Følgelig er det fornuftige å gjøre politiske valg med begrunnelser som er solide enten menneskeskapt oppvarming er farlig eller ikke. Da vil man unngå dette overmotet som ligger i å hevde at man «vet» hva som vil skje med klimaet i det 21. århundre.

—–

Spesielt i det som gjelder politikk, er det ikke mye her som jeg ikke kunne ha sagt selv (eller allerede har sagt) basert på alminnelig bondevett og etter å ha fulgt klimadebatten noen år. Men Judith Curry er en merittert «main stream» forsker med 30 års fartstid i «bransjen» så hennes ord veier nok tyngre enn mine….

Vittige tunger snakker nå om «The Pause that killed the Cause.»

 

Reklamer

Kommentar...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s