Et lite påaktet poeng

Bjørn Lomborg skriver at

There is something unsettling about the global power elite jetting into an exclusive Swiss ski resort and telling the rest of the world to stop using fossil fuels.

Lomborg skriver om dommedagsretorikken på møtet i Verdens økonomiske forum i Davos i januar i år hos ledere som tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan, generalsekretær i OECD Angel Gurria og FNs klimasjef Christiana Figueres, og viser til at uttalelsene deres ikke er i tråd med gjeldende kunnskapsstatus:

  • Verken tyfonen på Filippinene i november 2013 eller stormen Sandy som traff New York kan knyttes til menneskeskapte klimaendringer. Både på Filippinene og i Nord-Amerika er både antall og intensiteten i slike stormer heller redusert de siste årene.
  • Figueres uttaler seg unøyaktig om kostnader ved «ekstremvær» og påstår at de kan være opptil 12 prosent av det globale bruttonasjonalproduktet. Men studien hun siterer, som dokumentert av Lomborg, gir ikke grunnlag for å hevde noe slikt.
  • Derimot finnes det grunnlag for å hevde at de økonomiske (og menneskelige) effektene av global oppvarming fram til ca. 2050-2070 vil være positive.
  • Sammenlignet med de virkelige tallene for fornybar energi, les vind- og solkraft, blir det klart at den politikken som pushes, er basert på ønsketenkning.
  • Det er også bekymringsverdig at toppembetspersoner som Chistiana Figueres hyller Kinas politikk for satsingen på solkraft og samtidig sier at Kinas politiske system unngår noen av de demokratiske hindrene i andre land, som USA – men nettopp USA har kuttet 300 millioner tonn utslipp av CO2, som er mer enn den samlede effekten av hele verdens vind- og solkraft, takket være skifergassboomen.

Det virker som de politiske kravene fra klimaforskere og klimabyråkrater hele tiden er preget av størst mulig grad av hastverk. Her hjemme sa Eystein Jansen nylig at «vi har ikke tid til å vente på teknologien». Spørsmålet er da hva vi skal gjøre i mellomtiden – bygge på ønsketenkning, med hele det destruktive potensialet det innebærer for utvikling både i Norge og verden?

Det lite påaktede poenget er imidlertid at en fortsatt velstandsutvikling for verden, slik Lomborg ser det for seg med de energiformene som er tilgjengelige, vil bidra til å stabilisere befolkningsveksten, ikke minst gjennom bedre utdannelse og helse, som understreket av Bill og Melinda Gates i sin siste årsrapport. Med en raskest mulig reduksjon av ekstrem fattigdom og en verdensbefolkning som generelt får det bedre, vil verden stå atskillig bedre rustet til å takle eventuelle negative virkninger av eventuelle klimaendringer om en 50 års tid, og vi vil da heller ikke stå overfor noen «befolkningsbombe», fordi vi ikke tillot den å eksplodere.

Dette er det mulig å få til ved hjelp av dagens teknologi, men neppe ved hjelp av ønsketenkning og panikkartede, fordyrende løsninger som ikke tegner til å være stort mer enn symbolpolitikk. I tillegg ligger det selvfølgelig en enorm bonus i potten i form av et bedre liv og en bedre framtid for svært mange mennesker.

Reklamer

Kommentar...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s