Ukraina mindre avhengig av russisk gass

I The Washington Post kan vi lese at Ukraina nå bare bruker halvparten så mye russisk gass som tidligere. Den amerikanske skifergassboomen er også i ferd med å endre helhetsbildet.

Russia provides more than half of Ukraine’s natural-gas needs and since 2006 has twice curtailed supplies in disputes over politics, price and late payments. Those supply cuts rattled countries across Europe that depend on the Russian pipelines that run through Ukraine.

Men nå er altså dette bildet i ferd med å endre seg. Gasseksportører ser seg rundt etter nye kunder på grunn av skifergassboomen i USA. Og i 2012 solgte Statoil mer gass til Europa enn russiske Gazprom.

Den energipolitiske situasjonen, blant annet på grunn av skifergassrevolusjonen, har altså ført til at det riset bak speilet som Russland har hatt ved at de kunne stenge av gassleveransene til Ukraina, er i ferd med å bli mindre effektivt.

Både Shell og Chevron har dessuten nå om avtaler om å bore etter skifergass i Ukraina, mens en gruppe ledet av Exxon Mobil vil bore etter olje på dypt vann i Svartehavet. I øyeblikket skjer det imidlertid ikke noe særlig på grunn av den kaotiske politiske situasjonen i landet.

Det er lite «klimapolitikk» å spore i disse nyhetene, og det skulle kanskje bare mangle. Krig og fred er viktigere spørsmål. Men kanskje det kan være på sin plass å minne om hvor viktig tilgang på energi er for å holde et samfunn gående, med en liten innsprøyting av realisme: Ingen som jeg har sett, har foreslått at Ukraina kan sette opp vindmøller og solceller for å gjøre seg uavhengig av russisk gass. Et annet og mer realistisk alternativ til gass eller «fossilt brensel» nevnes riktignok ikke: kjernekraft. Men det handler jo tross alt om landet der Tsjernobyl fremdeles er et av de mest kjente stedsnavnene.

Reklamer

Kommentar...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s