Lennart Bengtsson blir medlem i GWPFs ekspertpanel

På tide å sjekke inn og ta opp litt blogging igjen. Etter en pause har det skjedd så mye i klimadebatten at det er vanskelig å vite akkurat hva man skal gripe fatt i å skrive om.

Jeg velger å nevne at den svenske klimaforskeren Lennart Bengtsson har takket ja til å bli med i ekspertpanelet til den britiske tankesmien GWPF – The Global Warming Policy Foundation. Som navnet sier er dette en organisasjon som er opptatt av de politiske implikasjonene av klimaforskningen, og ikke først og fremst de rent vitenskapelige. Men de har altså et ekspertpanel, et Academic Advisory Council, som består av en rekke meritterte forskere, der noen er godt kjent fra klimadebatten, slik som Richard Lindzen, Ross McKitrick og Klimapanel-bidragsyter Richard Tol.

GWPF har utgitt en rekke forskjellige rapporter, den siste om «hjernevasking» i skolen: Om hvordan propaganda fra «grønne» organisasjoner gjennomsyrer det britiske skolesystemet.

Lennart Bengsson regnes som en helt «normal» klimaforsker, dvs. ikke som en skeptiker, slik som Richard Lindzen. Han uttaler likevel at hans interesse for klima er strengt vitenskapelig og at han misliker den åpenbare politiseringen av denne forskningen.

Dette og mer kan vi lese i et intervju med Marcel Crok:

I also respect individuals that speak their mind as they consider scientific truth (to that extent we can determine it) more important than to be politically correct. I believe it is important to express different views in an area that is potentially so important and complex and still insufficiently known as climate change.

Han er også kritisk til «konsensus» og til Klimapanelet:

I do not believe that the IPCC machinery is what is best for science in the long term. We are still in a situation where our knowledge is insufficient and climate models are not good enough. What we need is more basic research freely organized and driven by leading scientists without time pressure to deliver and only deliver when they believe the result is good and solid enough. It is not for scientists to determine what society should do. In order for society to make sensible decisions in complex issues it is essential to have input from different areas and from different individuals. The whole concept behind IPCC is basically wrong.

Jeg noterer meg at den frittalende Bengtsson har flere oppfatninger som er sammenfallende med synspunkter som jeg selv har kommet fram til etter noen år som deltaker og observatør i klimadebatten:

  • Den reelle statusen for kunnskapen om klima er ikke slik at forskerne kan trekke bastante konklusjoner fram i tid.
  • Dermed er klimaforskningen heller ikke i en posisjon til å fortelle samfunnet hva det skal gjøre – en oppgave som for så vidt heller ikke tilkommer dem i utgangspunktet.
  • Politiseringen og polariseringen ender opp med et press, i verste fall en meningsterror, både på forskere, politikere og andre.
  • Det er ingen grunn til at bare en part i en debatt der det finnes mange forskjellige syn, skal høres.
  • IPCC «delenda est». Det er ingen grunn til å framtvinge et «kunstig konsensus». Et «naturlig konsensus» vil vokse fram av seg selv – forutsatt at grunnlaget for det er til stede. Slik Klimapanelet fremstår i dag, er det blitt en part i debatten, skal man tro Richard Tol. Og det var vel i utgangspunktet ikke meningen?

Oppdatering: Hans von Storch er raskt ute og intervjuer også Bengtsson. von Storch vil blant annet vite om Bengtsson går god for GWPF. Bengtsson ønsker en åpen debatt – som GWPF – og er også enig med dem i at hovedvekten bør ligge på tilpasning til eventuelle klimaendringer og ikke på «mitigation» – les: kutte CO2-utslipp. Les hele intervjuet på Die Klimazwiebel (intervjuet er også her på engelsk).

Reklamer

Kommentar...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s