Om klimagrasrota

«Klimakrisen» er institusjonalisert både i Norge og i store deler av verden. Etter sin spede begynnelse i 1980-årene, og etter at den første rapporten fra Klimapanelet i 1990/92 fant at det ikke var mulig for vitenskapen å skjelne noen menneskelig påvirkning på klimaet, er denne påståtte påvirkningen gradvis blitt til en «sannhet» som hamres igjennom på alle plan, både det vitenskapelige og det politiske. Ikke minst det siste.

Klimakrisen synes å ha blitt politisk korrekt i den grad at det er vanskelig for både forskere og andre, ikke minst politikere, å ytre noen som helst tvil om dette spørsmålet. Tvilsomme sammenhenger mellom menneskelig virksomhet og værhendelser, slik som den kraftige tyfonen som rammet Filippinene i november 2013, kjøres fram som om det var sannheter risset i steintavler. Politisk ukorrekte ytringer blir besvart med krav om sensur. Forskere som gjør funn eller trekker konklusjoner som ikke er i samsvar med den rådende overbevisningen, blir møtt med insinuasjoner om at de er korrupte.

«Debatten er over», og «nå er det umoralsk å tvile», sa Gro Harlem Brundtland i 2006. For en bevegelse som påstår seg å bygge på vitenskap, er det en påtakelig dogmatisk og utvitenskapelig holdning, som SINTEF-forsker Emil Røyrvik nylig påpekte i sin rapport om klimadebatten.

Men skal en politisk bevegelse som krever kontroll med hele verdens energibruk – noe som i seg selv er et dramatisk inngrep som nødvendigvis både vil bety både enorme kostnader og enorme tapte muligheter – hamres igjennom uten debatt, verken om vitenskapen som støtter den eller om hvilke politiske konklusjoner man velger å trekke av den – eller ikke? Mange finner dette absurd. I tillegg er det forlengst kommet for dagen at både vitenskapelige verker, tolkningen av dem og sentrale aktører innen Klimapanelet befinner seg temmelig langt fra den gullstandarden som verden har krav på ut fra de politiske tiltakene rapportene sies å begrunne.

I skyggen av at tyngden av massemediene i verden har valgt å spre «budskapet» heller enn å tolke sin oppgave i tråd med sin tradisjonelle journalistiske rolle som kritiske og gravende sannhetssøkere som utfordrer det virkelighetsbildet som presenteres av de mektige i samfunnet, har det vokst fram en viltvoksende grasrotbevegelse av «skeptiske» bloggere på Internett som etter hvert er blitt kjent som «bloggosfæren». Disse har i stor grad overtatt den rollen som massemediene – av noen kalt «gammelmedia» – skulle ha hatt. Som bloggeren og den eminente skribenten Pointman skrev for et par år siden: «Undersøkende journalistikk lever i beste velgående; den har bare flyttet».

Noe av kritikken mot massemediene kan være overdrevet – i Internetts tidsalder er de hardt presset og har ikke ressurser til virkelig å sette seg inn i den enorme debatten som foregår under radaren til mange av dem, kjent som «klimakrigen».

Men med andre ord finnes det en debatt. Den er aldeles ikke over, men antakelig har den rukket å begynne og begynt å skyte fart.

Svært mange mennesker er ikke overbevist om at «klimakrisen» beskriver noe som er virkelig. Noen av dem er drosjesjåfører eller bønder, andre er Nobelprisvinnere i fysikk. Atter andre tilhører en av verdens mest eksklusive klubber, der medlemmene er dem som har etterlatt sine fotavtrykk på Månen.

Denne bloggen har som formål å bringe nyheter, saker og synspunkter fra denne debatten, og som kanskje ikke alltid kommer fram i vanlige medier. I tillegg kan det hende jeg finner på å spøke litt med det gravalvoret som synes å prege enkelte representanter for «klimakrisen».

Kanskje skriver jeg for et tomt cyberspace. Kanskje får jeg 5 lesere. Får jeg 50, er det slett ikke så verst, og får jeg 100, vil jeg kalle det en fantastisk suksess!

Velkommen!

Reklamer

Kommentar...

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s